Asiatisk bjergmouflon - en smuk ram med snoet horn

Den mest berømte og smukke forfader for de tamme får er det vilde bjerg får eller den asiatiske mouflon. Læs videre for vores materiale om oprindelsen og egenskaber ved denne interessante race.

Ras oversigt

Bjerget får har en kraftig slank krop, det er slet ikke som fedtede og forkælet husdyr. Dette er et stolt og mesterligt dyr. De majestætiske billeder af ramme med snoet horn blev fundet i gamle asiatiske fresker og graveringer. Vildtfjeldene lever hovedsagelig i højlandet i Irak, Iran og Kaukasus-bjergene. I slutningen af ​​forrige århundrede levede den asiatiske mouflon i Armenien, på Krim og i Balkanhalvandene.

Det latinske navn for dette dyr er Ovis orientalis. Mænd er af naturen vilje dyr, så der er en total hierarkisk orden i en gruppe vilde får. De svagere vil ubetinget adlyde den stærkeste. En flokk kan bestå af næsten hundrede individer, og hanen grænser op til det kun i begyndelsen af ​​parringsperioden, og efterlader derefter kongenerne. Et velkendt træk ved parringsperioden: Mænds kamp eller skubbe horn.

oprindelse

Forskere tvivler stadig på, om det moderne vilde bjerg får er en efterkommer af den gamle asiatiske mouflon. Nogle har antydet, at mouflonen, der lever på jorden nu, kun er efterkommere af gamle husdyr. For første gang optrådte vildmouflon i husstandene i begyndelsen af ​​vores tidsalder for omkring 8 tusind år siden. Arkæologiske fund bekræfter det vilde fårs asiatiske oprindelse.

udseende

Det asiatiske får har store, snoet, hule horn og lange stærke ben, der hjælper det med at klatre i bjergsten. Dyrets hoved er aflange, små, ørerne er små, øjnene er gule med sorte tværgående elever. Hovedårsagerne til bjerget får er en pæn lille krop og en gennemsnitlig vægt (ca. 50-70 kg hos mænd). Hunnerne er mindre og lidt lavere ved blødninger, de har også en tyndere hals. Mouflonens krop er stærk og kort, halen er lille, ca. 15 cm lang.

Mouflons farve kan være meget anderledes, herunder brun med sort brunbrun, brun, lysegrå eller mørkegrå. Horn har vandrette "hak", ofte meget store i størrelse og smukt. Mandlige ledere normalt en og en halv til to gange større end kvinder, har en bredere og kraftigere hals.

mad

Det asiatiske vilde får i naturen fodrer primært på græs af alle slags. Som tamfår elsker vilde får alle slags korn, især hvedegræs, der vokser i et bjergområde. Mouflons tygge med St. John's wort, tuckoo, astragalus, samt sainfoin og crucian. Zoologer har omkring 17 arter af vilde urter i kosten af ​​asiatiske mouflons.

reproduktion

I det tredje år af livet begynder hunner og hanner af vilde får at formere sig. I nogle kvinder er varmetiden i slutningen af ​​oktober, men generelt går de fleste af de vilde får i besætningen ind i randen i store mængder i slutningen af ​​november. Jagtperioden varer indtil midten af ​​december. Mænd opfører sig meget taktfuldt med hensyn til kvinder: blød, gnid mod sidene af deres partnere og dæk. Manden forbliver i nærheden af ​​hans dame hjerte helt op til lamming, det vil sige til forår.

Graviditeten for kvinder er fem måneder. I april-maj fremstår unge dyr, vokser hurtigt og vokser. De unge vilde får vokser til sidst og bliver stærkere i 4. år. Jo ældre moufflon, jo større og kraftigere er det. I gennemsnit lever mænd omkring 12 år, hunner er lidt mindre.

Populære Kategorier